Je eigen sound

Gepubliceerd op: 19/10/2015 17:13Auteur: Judith Konings

Wat is de definitie van een "eigen sound"? Het hebben van een herkenbaar stemgeluid zou je kunnen zeggen, maar ik denk dat het ook in iets anders zit: je persoonlijkheid. 

De sound van anderen

Je kunt het geluid van zangers imiteren. Als een van mijn leerlingen een liedje van Anouk zingt, kan ik dat vaak horen aan het stemgebruik van de leerling. Anouk zingt bepaalde klanken op een eigen wijze, waardoor je die herkent in de stem van een ander als die dat ook doet. Bij tv-programma 'The Tonight Show' hebben ze een 'Wheel of musical impressions': bekende zangers wordt gevraagd liedjes te zingen als een andere bekende zanger. Bekijk hier bijvoorbeeld voor een aflevering met Ariana Grande, waarin ze Celine Dion en Christina Aguilera nadoet, of klik hier voor een aflevering met Jamie Foxx waarin hij o.a. John Legend imiteert. Naast dat het erg grappig is, is het ook razend knap. Het zijn niet de minste zangers die geïmiteerd worden. We herkennen de geïmiteerde zanger niet alleen aan het stemgeluid, maar ook aan "de maniertjes", oftewel, hoe iemand een liedje brengt.

Jouw sound

In maart van dit jaar deed ik mee aan een Divadag: een workshopdag over het stemgebruik van de diva's van vroeger en nu. Een superleuke dag o.l.v. Babz Verhoeven van Vocalized. Één van de vragen van die dag was wat een diva nu een diva maakt. Stemgebruik kun je imiteren, "maniertjes" kun je imiteren, maar wat maakt een zanger nu uniek? Waarom is Celine Dion een ster en breekt copycat Charice niet door? Haar versie van All by myself is toch ook fantastisch? Onze conclusie was dat persoonlijkheid maakt tot wie je bent. Niet alleen als mens, maar ook als zanger. Een sound, een klankkleur kun je nadoen, kun je (deels) kiezen, maar jouw persoonlijkheid is uiteindelijk wat jou uniek maakt.

Tip

Als je je eigen sound wilt ontwikkelen denk dan eens niet (alleen) aan je stem, maar aan wat je te vertellen hebt. Wat wil je overbrengen als je zingt? Jouw persoonlijkheid, jouw verhaal maakt jouw sound compleet.

Super mooi, veel gedaan, geleerd. Een mooie uitdaging gedaan. Uiteindelijk mijzelf durven en mogen zijn.
door Dinette Kleinjan, deelneemster workshop 'Zing je vrij!'