Hoe je mensen kunt raken

Gepubliceerd op: 31/03/2016 16:57Auteur: Judith Konings

Muziek is universeel, het ontroert, maakt blij en verbindt. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat muziek niet mooi hoeft te zijn om je te raken? Of muziek mooi is is heel subjectief, dus zeg ik altijd: daar ga ik niet over in mijn vak. Wat mij raakt hoeft een ander niet te raken en andersom. In werk als zangdocent is, vind ik, de grootste taak om je gezond te leren zingen en niet per se zoals ik het mooi vind. Maar terug naar mijn punt: wat maakt muziek en zang mooi?

Echtheid

Muziek die mij raakt vind ik mooi. Voor mij gaat het daarbij om echtheid. Hoe puurder de emotie, de beleving, hoe meer het mij raakt. Soms is dat zangtechnisch ook nog eens fantastisch, zoals de uitvoering van Je suis malade door Lara Fabian. Maar soms is het zangtechnisch helemaal niet (zo) goed, zoals You are so beautiful van Joe Cocker of Waltzing Matilda van Tom Waits. Toch ontroeren deze nummers mij allemaal.

Het verhaal

Leuk Judith, maar hoe doe je dat nou? Mijn leerlingen weten het, de belangrijkste vraag die ik altijd stel is: “Waar gaat het lied over? Wat is het verhaal?”. De vraag die daar altijd op volgt is “Wat doet dat met jou? Wat kan jij hiermee?”. 

Door te bedenken wat een tekst met jou doet, of je je hierin kunt verplaatsen en welke emoties het bij jou oproept, ga je dieper het lied in en ben je beter in staat om de luisteraar mee te nemen het lied in.

Nuance

Je kunt nóg een stapje verder gaan. De emotie die het oproept, bijvoorbeeld verdriet, kun je nuanceren. Door elk onderdeel (couplet, refrein, bridge) of zelfs elke zin te ontleden en nog specifieker te zijn in de emotie. Verdriet is er bijvoorbeeld in verschillende vormen: van treurig tot ontroostbaar en van somber tot wanhopig. Door dit uit te diepen ga je nog een stap verder het lied in en kom je nog dichter bij je eigen gevoel, bij jouw verhaal, bij wat jij wilt vertellen in het lied. Hoe dichter je bij jouw eigen gevoel komt, hoe dichter je de luisteraar naar je toetrekt en naar zijn eigen emoties leidt en raakt.

Judith is een inspirerende zangcoach die zangtechnisch en qua interpretatie goede ondersteuning biedt.
door een bandlid van 'Om de hoek'