Happy

Gepubliceerd op: 17/04/2014 15:56Auteur: Judith Konings

Je kent dat wel, van die dagen waarop dingen niet gaan zoals je wilt. Van die dagen dat je je frustreert, geen zin hebt en alles lijkt te mislukken. Deze week heb ik zo'n week. Deels door slaaptekort door gebroken nachten en deels, ik ben nou eenmaal een vrouw, door hormonen, zit ik niet zo lekker in m'n vel. Tenminste, zàt niet zo lekker in m'n vel. Ik zal je uitleggen waarom.

Zonder masker

In de afgelopen weken heb ik een aantal persoonlijke en kwetsbare momenten mogen meemaken met leerlingen. Het bijzondere vind ik hieraan dat niet één, maar verschillende leerlingen het aandurfden om hun masker af te zetten. Sommigen in de bijna letterlijke zin, doordat ze zich zonder make-up lieten zien, terwijl ze zich normaal gesproken in alle pracht en praal vertonen. Maar vooral lieten ze me binnen kijken naar hun onzekerheden en kwetsbaarheden. Allemaal afzonderlijke situaties, maar allemaal heel persoonlijk. Als mens voel je je soms kwetsbaar. Ik ook. Daarom heeft het me erg geraakt dat mijn leerlingen mij zo vertrouwen, juist nu ik me zelf ook kwetsbaar voelde, terwijl ze dat niet wisten.

Music from the heart

Als zangdocent en vocal coach ben ik betrokken bij mijn leerlingen. Ik wil ze betere zangers maken. Er is in mijn ogen bij zingen niets zo belangrijk als het overbrengen van emotie. Mijn motto is niet voor niets Music from the heart. Als je zingt laat je je in je ziel kijken. En er is voor mij weinig mooier dan contact van hart tot hart. Als ik naar muziek luister, maar ook als ik zelf zing. 

Happy

Afgelopen week zag ik een fragment van ´De wereld draait door´, waarin neuropsycholoog Erik Scherder uitlegt waarom het nummer ´Happy´ van Pharrell Williams al zo lang een hit is. Hij geeft prachtig uitleg over het empatisch vermogen van onze hersenen dat wordt geactiveerd als we bepaalde muziek horen. 

Ook activeert het horen van diezelfde muziek een beloningssysteem waardoor we telkens dezelfde emotie ervaren als we dat nummer horen. Ik vind het erg fascinerend om te horen hoe ons brein muziek verwerkt. Het is voor mij opnieuw een bevestiging dat het overbrengen van emotie het belangrijkst is als je zingt, of dit nu happy is of sad ;)

Tranen

Ook zag ik deze week een filmpje van Pharrell Williams die bij Oprah zit en kijkt naar de clip die mensen over de hele wereld maken bij zijn hit 'Happy'. Hij moet huilen, omdat het hem raakt dat hij anderen raakt met zijn muziek. Dat is de connectie: het gaat van hart tot hart en ook weer terug. Deze week had voor mij meer het thema tranen dan het thema happy, maar eigenlijk doet dat er helemaal niet toe. Het gaat in het leven, dus niet alleen als je zingt, om echtheid, oprechtheid en soms ook kwetsbaar durven en kunnen zijn. 

Aanvulling, augustus 2016 

Dit alles heeft me in 2014 geïnspireerd om een Masterclass met het onderwerp 'Zingen als jezelf' te gaan geven. Hoe je jouw persoonlijkheid uiting kunt geven en kunt gebruiken om jouw boodschap en jouw emotie over te brengen. Op dit moment werk ik samen met Evert Vos en gaan we in november 2016 en februari 2017 workshops Zing je vrij! geven. Deze workshops sluiten ook nauw aan bij dit thema.

Wat gaaf om bij anderen te horen wat er allemaal kan met je stem
door Deelnemer cursus Zang en Sound