(h)Eerlijk zingen
Gepubliceerd op: 28/08/2014 15:43Auteur: Judith KoningsIn juni gaf ik een masterclass 'Zingen als jezelf'. Een beetje een vage titel misschien, maar het ging om de persoonlijke beleving van de zanger(es). Één van de reacties van de deelnemers achteraf was: "(h)eerlijk gezongen tijdens de masterclass". Dat was precies het doel: zingen zoals je bent (eerlijk zingen) en heerlijk kunnen zingen, juist omdat je helemaal jezelf bent. Als dát zou kunnen...
"Dat was vals!"
Gewoon je mond open doen en geen oordeel hangen aan hoe de klank er uitkomt. Dat is niet makkelijk. De gedachten die we allemaal in ons hoofd hebben leiden ons af en geven een oordeel: "Dat kan je beter!", "Dat was vals!", "Ojee, als die hoge noot nou maar goed gaat!", "Wat zal het publiek wel niet van me denken?". Vaak oordelen we zelf, nog voordat een ander dat gedaan heeft. Het vervelende daaraan is dat je gaat focussen op het negatieve, maar vooral dat het je kan belemmeren in vrij en heerlijk zingen.
Begin waar je nu bent
Het boek 'Jouw ziel wil zingen' van Jan Kortie gaat over stembevrijding. Voor mij als nuchtere Groningse een beetje een zweverige term, maar het is precies wat het is. Het gaat om vrij durven en kunnen zingen. Willen we dat niet allemaal? Het gaat erom dat we de gedachten die we hebben tijdens het zingen niet de baas laten zijn over hoe je zingt. Ze zijn er wel, maar belemmeren je niet (langer) in het vrij zingen. Jan Kortie beschrijft in zijn boek een stappenplan tot stembevrijding. Het doel van deze stembevrijdingsoefeningen is dat je kunt zingen zonder dat het stemmetje in je hoofd je afremt. Mijn samenvatting van de eerste stappen:
Stap 1
- Begin waar je nu bent, niet waar je vindt dat je zou moeten zijn. Neem waar zoals het nu is: met jou, met je stem, met je lijf. Zo is het, nu. Hier ben ik, nu. Dit is mijn stem, dit is mijn verhaal, mijn lijf, mijn gevoel.
- Vindt daar niks van. Als je daar toch iets van vindt, neem gewoon waar dat je er iets van vindt en vindt daar niks van, etc., etc. Dit proces heet aanvaarden. Door te aanvaarden kom je in het hier en nu. We respecteren de feiten zoals ze zijn. Een deel van de feiten bevalt ons misschien niet en we gaan er liever hard mee aan het werk dan erkennen hoe de vlag erbij hangt.
- Wat we niet kunnen aanvaarden, kunnen we niet meenemen in ons zingen en zal ons vroeger of later in de weg blijken te zitten.
Stap 2
- Welk stemmetje in je hoofd is jouw criticus? Wat zegt dat stemmetje?
- Laat die stem naar buiten komen in klank. Niet in woorden, maar in klank.
Stap 3
- Ga staan. Til je schouders op en laat ze vallen. Niet langzaam, echt laten vallen en tegelijk je stem laten gaan, klank maken.
- Nog een keer, maar nu hou je de klank wat langer aan. Doe je mond iets verder open.
- Zingen is loslaten. Zingen is niet geluid maken, maar geluid laten gaan. Hou het niet voor jezelf.
- Laat de spanning los die altijd met zingen gepaard kan gaan. Niet om te ontspannen, maar om de spanning te laten horen en de energie die daarin zit tot klinken te laten komen.
Jezelf zijn
Jan Kortie heeft nog een aantal stappen, die kun je lezen in zijn boek. Maar het is dus mogelijk om vrij te zingen, om eerlijk én heerlijk te zingen tegelijk. Probeer de stappen eens uit, ga voor jezelf eens na of er gedachten zijn die je tegenhouden om vrij te zingen. Accepteer dat ze er zijn en laat ze je niet belemmeren om jezelf te zijn als je zingt.
Bronvermelding: fragmenten uit boek 'Jouw ziel wil zingen' van Jan Kortie